1. វត្ថុបំណង
សង្កេតវត្ថុពិសោធន៍ដោយមីក្រូទស្សន៍ ។
2. សំភារៈ
កន្ត្រៃ ក្រដាសកាសែតឬអក្សរពុម្ភ បំពង់បន្តក់ទឹក បន្ទះកញ្ចក់ បន្ទះកញ្ចក់ស្តើង កូនតង្កៀប មីក្រូទស្សន៍ សរសៃអំបោះពណ៌ក្រហម និងពណ៌ស ។
3.ដំណើរការ
ក.របៀបទី 1
·
បន្តក់ទឹកមួយតំណក់ចំកណ្តាលបន្ទះបញ្ចក់ ។ ប្រើតង្កៀបចាប់យកអក្សរ “e” ដាក់ក្នុងតំណក់ទឹក ដោយយកមុខអក្សរឡើងលើ ។ ដាក់បន្ទះកញ្ចក់ស្តើងឲ្យកើតជាមុំ 45º ជាមួយបន្ទះកញ្ចក់ដែល មានអក្សរនោះ ហើយបន្ទាប់វាយឺតៗគ្របពីលើតំណក់ទឹកនោះ ធ្វើយ៉ាងណាកុំឲ្យមានពពុះខ្យល់ ។ ប្រសិនបើមានត្រូវធ្វើម្តងទៀត ។
·
យកបន្ទះកញ្ចក់កៀបក្រោមរ៉ឺស័រលើថាមីក្រូទស្សន៍ ដើម្បីឲ្យតួអក្សរឈមមុខមករកយើង និងស្ថិត នៅចំប្រហោងមូលដែលនៅចំកណ្តាលថាស ។ កែសម្រួលកញ្ចក់ទេរដើម្បីឲ្យពន្លឺចាំងចាំអក្សរ ។
·
មើលមីក្រូទស្សន៍ពីចំហៀង ។ មួលវីសធំដើម្បីបន្ទាបអុបសិចទីបលេខតូចយឺតៗរហូតដល់ជិត បន្ទះកញ្ចក់ឬវត្ថុពិសោធ ។ ពិនិត្យតាមអូគុយលែដោយបើកភ្នែកទាំងពីរ ។ មួលដំឡើងបំពង់អូគុយ ដែលរហូតដល់យើងមើលឃើញអក្សរ ។
·
មួលវីសតូច ដើម្បីសម្រួលគំហើញរូបភាពពិតឲ្យបានច្បាស់ ។ គួរអ្វីដែលយើងមើលឃើញ ។
·
ឆ្លុះមើលតាមអូគុយលែ ។ រំកិលបន្ទះកញ្ចក់យឺតៗទៅស្តាំឬឆ្វេងធ្វើយ៉ាងណា ឲ្យមើលវត្ថុពិសោធ នោះឃើញច្បាស់ ។
·
បង្វិលអុបសិចទីបលេខធំនៅពីលើកន្លែងនោះ ។ យកចិត្តទុកដាក់ពិនិត្យដោយប្រើវិសតូច ប៉ុណ្ណោះ។ គូរអ្វីដែលយើងមើលឃើញ ។
ខ. របៀបទី២
ដាក់រូប
·
យកសរសៃរអំបោះទាំងពីរពណ៌ដាក់ខ្វែងគ្នានៅលើបន្ទះកញ្ចក់ រូចបន្តក់ទឹក ។
·
ពិនិត្យសរសៃរអំបោះដោយមីក្រូទស្សន៍ ជាមួយអុបទីបលេខតូច បន្ទាប់មកលេខធំ ។
ប្រៀបធៀបអ្វីដែលអ្នកបានឃើញជាមួយអុបសិចទីបទាំងពីរ ។
4. សន្និដ្ឋាន
ក. នៅពេលអ្នករំកិលបន្ទះកញ្ចក់ទៅឆ្វេងឬស្តាំ តើអក្សររំកិលដូចម្តេចដែរ?
ខ. ជាមួយនឹងអុបសិចទីបលេខតូចនិងលេខធំ តើអ្នកឃើញមានការខុសគ្នាដូចម្តេចខ្លះ?
គ. តើអុបសិបទីបណាមួយដែលផ្តល់រូបភាពពិតរបស់សរសៃរអំបោះច្បាស់ជាងគេ ?
ពិសោធន៍ៈ ការធ្វើចំណែកថ្នាក់ស្លឹក
ស្លឹករុក្ខជាតិមានលក្ខណៈពិសេសមួយចំនួនគួរឲ្យកត់សំគាល់ដូចជាៈ
ដាក់រូប
1. វត្ថុបំណងៈ បង្ហាញពីររបៀបធ្វើចំណែកថ្នាក់ស្លឹករុក្ខជាតិ ។
2. សំភារៈ ស្លឹករុក្ខជាតិស្រស់ 10ប្រភេទ (តាមដែលអាចរកបាន) ក្រដាសផ្ទាំងធំ ជ័រកាវ ហ្វឺត ។
3. ដំណើរការ
·
សង្កេតស្លឹករុក្ខជាតិម្តងមួយៗយ៉ាងយកចិត្តទុកដាក់ ដោយពិនិត្យលើលក្ខណៈប្រហាក់ប្រហែល គ្នាផ្នែកទម្រង់ស្លឹក ការតម្រៀបរបស់ស្លឹក ទ្រនុងស្លឹក និងគែមស្លឹកជាដើម ។
·
ចែកស្លឹករុក្ខជាតិជាពីរក្រុម ដោយផ្អែកលើលក្ខណៈពិសេសរបស់វា (យ៉ាងហោចណាស់លក្ខណៈ មួយដូចគ្នា) ។
·
គូរដ្យាក្រាមហើយធ្វើកំណត់ត្រាពីចំណែកថ្នាក់នៅលើនោះ ។ បិទស្លឹករុក្ខជាតិដោយកាវក្នែរការ ពណ៌នារបស់វា ។
·
ពិនិត្យមើលលក្ខណៈផ្សេងៗទៀតដែលអាចជួយអ្នកឲ្យចែកស្លឹករុក្ខជាតិជាក្រុមតូចៗបន្តទៀត ។ ពណ៌នាលក្ខណៈ ពិសេសនៃក្រុមតូចៗទាំងនេះក្នុងដ្យាក្រាម ហើយបិទស្លឹករុក្ខជាតិនៅខាងក្រោម ការពណ៌នាលក្ខណៈ ពិសេសនៃក្រុមតូចៗទាំងនេះក្នុងដ្យាក្រាម ហើយបិទស្លឹករុក្ខជាតិនៅខាង ក្រោមការពណ៌នានេះ ។ បន្តការពណ៌នាពីលក្ខណៈពិសេសថ្មីៗផ្សេងទៀតនិងបិទស្លឹករុក្ខជាតិ រហូតដល់ក្រុមនីមួយៗនៅសល់ស្លឹកតែមួយ ។
4. សន្និដ្ឋាន
ពិនិត្យមើលដ្យាក្រាមស្លឹករុក្ខជាតិរបស់មិត្តរូមថ្នាក់ ។ ពិភាក្សាលើកក្រុម លក្ខណៈដែលអ្នកគិត ថាប្រសើរបំផុត ។
ពិសោធន៍ៈ ការសង្កេតប្រូទីសទឹកសាប
1. វត្ថុបំណង
សង្កេតលក្ខណៈប្រូទីសទឹកសាប ។
2. សំភារៈ
ទឹកត្រពាំងឬទឹកថ្លុក បំពង់បន្តក់ បន្ទះកញ្ចក់ បន្ទះកញ្ចក់ស្តើង មីក្រូទស្សន៍ ។
3. ដំណើរការ
·
បន្តក់ទឹកត្រពាំងមួយតំណក់ទៅលើបន្ទះកញ្ចក់ ហើយយកបន្ទះកញ្ចក់ស្តើងគ្របពីលើតំណក់ ទឹកនោះថ្នមៗ ។
·
ប្រើអុបសិចទីបលេខតូច ហើយរំកិលចុះឡើងរហូតដល់ឃើញរូបភាពប្រូទីសច្បាស់ ។ បើត្រូវ ការអ្នកអាចប្រើអុបសិចទីបលេខធំដើម្បីពិនិត្យមើល ។
ដាក់រូប
4. សន្និដ្ឋាន
ចូរគូររូបប្រូទីសទឹកសាបដែលអ្នកមើលឃើញ។
ពិសោធន៍ៈ ឥទ្ធិពលរបស់ស្ករលើសកម្មភាពដំបែ
1. វត្ថុបំណងៈ សង្កេតពីឥទ្ធិពលរបស់ស្ករលើសកម្មភាពដំបែររួចទាញសេចក្តីសន្និដ្ឋានពីការពិសោធ នោះ ។
2. សំភារៈ ដបជ័រ 4 ប៉ោងប៉ោង4 ហ្វឺក ចង្កឹះ4 ស្ករ ម្សៅដំបែ ឬមេនំបុ័ង ទឹកក្តៅឧណ្ហៗ ។
៣. ដំណើរការ
·
យកហ្វឺតសរសេរលើដបទាំង4: A, B, C, D ។ បន្ទាប់មកច្រកទឹកក្តៅឧណ្ឌៗ 0.50l ក្នុងដបទាំង 4 ស្មើៗគ្នា ។
·
ដាក់ស្ករក្នុងដប B C និងD ចំនួន25g ។
·
ដាក់ម្សៅដំបែ ចំនួន 6g ក្នុងដប A ។ បន្ទាប់មកយកចង្កឹះកូរឲ្យសព្វ រួចដាក់ប៉ោងប៉ោងលើមាត់ ដបនោះឲ្យបានតឹងណែន ។
·
ធ្វើដូចចំណុចមូលខ្មៅទីបី ចំពោះដបB ហើយដប C ដាក់តំបែរ 50g និងដបD មិនចាំបាច់ដាក់ ម្សៅដំបែទេ ។ រួចដាក់ដបទាំង4ទៅចំកន្លែងមានកម្ពៅក្តៅល្មម ។
·
រយៈពេល5 ម៉ោងក្រោយមកធ្វើការសង្កេត ហើយកត់ត្រានូវលក្ខណៈខុសគ្នារវាងប៉ោងប៉ោងនៅ លើដបទាំង4 ដាក់ក្នុងតារាង ។ ទុកពិសោធន៍នេះរយៈពេល24 ម៉ោងដើម្បីឲ្យឃើញលក្ខណៈខុស គ្នាកាន់តែខ្លាំង ។
ចំណាំៈ ប៉ោងប៉ោងមុននឹងយកទៅដាក់លើមាត់ដប ត្រូវផ្លុំឬទាញឲ្យវែងសិន ។
តារាងទិន្នន័យ
|
||
ដប
|
ការទស្សន៍ទាយ
|
ការសង្កេត
|
A:
ដំបែសុទ្ធ 6g
|
||
B:
ដំបែសុទ្ធ 6g និង ស្ករ 25g
|
||
C:
ដំបែសុទ្ធ 50g និង ស្ករ 25g
|
||
B:
ស្ករ 25g
|
ដាក់រូប
4. វិភាគ
ក. តើប៉ោងប៉ោងណាខ្លះដែលប្រែប្រួលទំហំក្នុងរយៈពេលពិសោធន៍នេះ ។ តើវាប្រែប្រួលយ៉ាង ដូចម្តេច ?
ខ. ចូរពន្យល់ថា ហេតុអ្វីបានជាដបខ្លះប៉ោងប៉ោងរីកធំ ដបខ្លះទៀតប៉ោងប៉ោងមិនមានការប្រែ ប្រួលទំហំទេ ។
5. សន្និដ្ឋាន
ក. តើដំបែប្រើប្រាស់អ្វី ជាប្រភពអាហារ?
ខ. តាមរយៈពិសោធន៍នេះ តើអ្នកយល់ដឹងខ្លះអំពីបែប ?
ពិសោធន៍ៈ សង្កេតជាលិកាសរសៃរនាំរបស់រុក្ខជាតិ
1. វត្ថុបំណងៈ
·
សង្កេតជាលិកាសរសៃរនាំរបស់រុក្ខជាតិ
·
បង្ហាញបាច់សរសៃរនាំរបស់រុក្ខជាតិ ។
2. សំភារៈ
ល័ក្តក្រហម ដបល័រ ទឹក ត្រកួន 1-2 ទង ។
3. ដំណើរការ
·
យកទឹកប្រហែល 50ml និងល័ក្តក្រហមដាក់ក្នុងដបរួចកួរឬក្រឡុករហូតដល់ល័ក្តរលាយអស់។
·
យកត្រកួនដាក់ត្រាំក្នុងទឹកល័ក្តក្រហមនោះ ។
·
ទុករយៈពេល24ម៉ោង ។
·
កាត់ទងត្រកួនរួចសង្កេតជាលិកាសរសៃនាំ ។
ចំណាំៈ គ្រូអាចរៀបចំដំណើរការពិសោធនេះឲ្យបានហើយស្រេចមុនមួយថ្ងៃ ។
ដាក់រូប
4. វិភាគ
ហេតុអ្វីបានជាសារធាតុខនិជ និងទឹកដែលស្រូបដោយឬសអាចឡើងទៅដល់ស្លឹកបាន ។
5. សន្និដ្ឋាន
តាមរយៈពិសោធន៍នេះ តើអ្នកសង្កេតឃើញដូចម្តេច ចំពោះការស្រូបទឹកនិសារធាតុខនិជរបស់ រុក្ខជាតិ ?
ពិសោធន៍ៈ ការសង្កេតសរីរាង្គក្នុងរបស់ត្រី
1. វត្ថុបំណងៈ
សង្កេតមើលសរីរាង្គផ្សេងៗក្នុងសារពាង្គកាយត្រី ។
2. សំភារៈ
ត្រីក្អែករស់ ក្តារសម្រាប់វះសាច់ កូនកន្ត្រៃវះសាច់ ។
3. ដំណើរការ
·
ពេលប្រើសំភារៈមុតស្រួចត្រូវប្រុងប្រយ័ត្ននិងត្រូវអនុវត្តតាមការណែនាំរបស់គ្រូអ្នក ។
·
យកត្រីដាក់នៅលើក្តារវះសាច់ ។ បន្ទាប់មកយកផ្នែកខាងចុងនៃកូនកន្ត្រៃ ស៊កចូលតាមក្លួអាក់ ហើយកាត់ថ្នមៗពីក្លូអាក់ទៅដល់ផ្នែក គម្របស្រកី (ចំណុច3.3) ។
·
បន្ទាប់មកកាត់ពីក្លូអាក់ទៅកន្លែងខ្សែឆ្នូតចំហៀង រួចបន្តទៅដល់គម្របស្រកី (ចំណុច3.4) ។ ចៀរយកសាច់ត្រីមួយផ្នែកនោះចេញដូចបង្ហាញក្នុងរូប (ចំណុច3.5) ។
ដាក់រូប
4. សន្និដ្ឋាន
ក. ចូរសង្កេតមើលសរីរាង្គផ្សេងៗរបស់ត្រីដែលអ្នកអាចមើលឃើញក្នុងពេលពិសោធន៍ ។
ខ. ចូរផ្ទៀងផ្ទាត់សរីរាង្គទាំងនេះជាមួយរូបភាពដែលបង្កាញក្នុងសៀវភៅ
ពិសោធន៍ៈ ការសង្កេតកោសិកាសត្វនិងកោសិការុក្ខជាតិ
1. វត្ថុបំណងៈ - សង្កេតផ្នែកផ្សេងៗរបស់កោសិកានិងធាតុកោសិកា ។
- ប្រៀបធៀបកោសិកាសត្វនិងកោសិការុក្ខជាតិ ។
2. សំភារៈ - មីក្រូទស្សន៍ បន្ទះកញ្ចក់ បន្ទះកាត់កញ្ចក់ស្តើង ឈើចាក់ធ្មេញសំប៉ែត កូនតង្កៀប ចកន្ទុយឆ្កែ ទឹកមេទីឡែន ។
3. ដំណើរការ
ក. កោសិកា
·
យកកូនតង្កៀបដកយកកូនស្លឹកមួយដោយប្រុងប្រយ័ត្ន ចេញពីផ្នែកខាងក្រោមក្បែរត្រួយចក កន្ទុយឆ្កែ ។ ដាក់ស្លឹកទាំងមូលក្នុងតំណក់ទឹកនៅលើបន្ទះកញ្ចក់ ហើយគ្របវាដោយបន្ទះកញ្ចក់ ស្តើង ។
·
ចូរសង្កេតមើលរូបផ្គុំកោសិកានៅក្នុងស្លឹកចកកន្ទុយឆ្កែដោយប្រើអុបសិចទីបលេខតូច បន្ទាប់ មកបង្វិលយកអុចសិចទីបលេខធំដើម្បីមើលឃើញក្លរ៉ូប្រាសច្បាស់ ។ គូររូបកោសិកានេះ ហើយដាក់ចំណងជើងភ្នាសគ្រោង ក្លរ៉ូប្លាស និងផ្នែកផ្សេងៗទៀតដែលអ្នកអាចមើលឃើញ ។
ដាក់រូប
ខ. កោសិកាសត្វ
·
យកផ្នែកសំប៉ែតនៃឈឺចាក់ធ្មេញ កោសយកកោសិកាផ្នែកខាងក្នុងថ្ពាល់របស់អ្នកថ្នមៗ ។ បន្ទាប់មកយកចុងឈើចាក់ធ្មេញនោះផ្តិតថ្មមៗនៅលើបន្ទះកញ្ចក់
·
បន្ថែមសូលុយស្យុងខៀវមេទីឡែនមួយតំណក់ ហើយរង់ចាំ 1-2 វិនាទី ។ បន្ទាប់មកយកបន្ទះ កញ្ចក់ស្តើងគ្របពីលើថ្នមៗ ។
·
ពិនិត្យមើលកោសិកាក្នុងមីក្រូទស្សន៍ដោយប្រើអុបសិចទីបលេខតូច បន្ទាប់មកលេខធំ ។ ចូរគូរ កោសិកាថ្ពាល់មួយដោយដាក់ចំណងជើងផ្នែកផ្សេងៗនៃកោសិកានេះ ។
ដាក់រូប
4. សន្និដ្ឋានៈ ប្រៀបធៀបកោសិកាទាំងពីរខាងលើ ។
ពិសោធន៍ៈ ដំណើរស្មីសំយោគ
រស្មើសំយោគ ជាដំណើរដែលរុក្ខជាតិបៃតងនិងសារពាង្គកាយមួយចំនួនប្រើប្រាស់ថាមពលពន្លឺ ដើម្បីសំយោគសារធាតុចិញ្ចឹមសម្រាប់ខ្លួនវា ។ ក្នុងអំឡុងរស្មីសំយោគ ឧស្ម័នកាបូនិច(CO2) និងទឹក (H2O) ត្រូវបានបំប្លែងជាឧស្ម័នអុកស៊ីសែន (O2) និងគ្លុយកូស (C2 H12
O6) ។ បន្ទាប់មកគ្លុយកួសបំប្លែង ទៅជាសារធាតុផ្សេងៗដូចជា សែលុយឡូស ប្រតេអ៊ីន លីពីត អាមីដុងជាដើម ។ ដំណើររស្មីសំយោគ អាស្រ័យទៅនឹងកត្តាសំខាន់ៗមួយចំនួន រួមមានអាំងតង់ស៊ីតេពន្លឺ សីតុណ្ហភាព ទឹក ដង់ស៊ីតេឧស្ម័ន ការបូនិច ។
1. វត្ថុបំណងៈ សង្កេតល្បឿនរស្មីសំយោគអាស្រ័យទៅនឹងអាំងតង់ស៊ីតេពន្លឺ ។
2. សំភារៈ ពិលប្រើថ្មបី កូនសារាយឬចកកន្ទុយឆ្កែ កន្ត្រៃ បន្ទាត់ នាឡិកា ដបជ័រថ្លា(ឬបំពង់ កែវ) ទឹក ។
3. ដំណើការ
ដាក់រូប
ចំណាំៈ រាល់ចម្ងាយនីមួយៗពីរដបជ័រថ្លា ត្រូវរាប់ពពុះទឹកឲ្យបាន 2 ដង ក្នុង1 ដង មាន1នាទីបន្ទាប់មក ធ្វើមធ្យមភាគ ។
4. លទ្ធផល
ក. ធ្វើតារាងលទ្ធផលតាមរយៈការពិសោធសង្កេត ។
ល-រ
|
ចម្ងាយក្រិត
ពីដបជ័រ
|
ចំនួនពពុះទឹក
លើកទី
1/1 នាទី
|
ចំនួនពពុះទឹក
លើកទី
2/1 នាទី
|
មធ្យមភាគពពុះទឹក
|
1
|
5cm
|
|||
2
|
10cm
|
|||
3
|
20cm
|
ខ. សង់ដ្យាក្រាមដោយយកទិន្នន័យតារាងមកអនុវត្ត ។
ដាក់រូប
5. សន្និដ្ឋាន
ក. ពេលចម្ងាយពន្លឺកាន់តែឆ្ងាយ តើអ្នកឃើញចំនួនពពុះទឹកមានការប្រែប្រួលដែរឬទេ ?
តើវាបណ្តាលមកពីមូលហេតុអ្វី?
ខ. ពេលពពុះទឹកកើនឡើងនិងថយចុះ តើវាមានន័យដូចម្តេចដែរ ?
គ. ហេតុអ្វីបានជារុក្ខជាតិត្រូវការទឹកជាចាំបាច់?
ពិសោធន៍ៈ ដង្ហើម
ដង្ហើមកោសិកា ជាដំណើរការដែលកោសិកាទទួលបានថាមពលពីការបំបែកម៉ូលេគុលគ្លុយ កូសនៅក្នុងកោសិកា ។ ផលិតផលនៃដង្ហើមកោសិកាគឺ ឧស្ម័នកាបូនិចនិងទឹក ។ ដើម្បីបង្ហាញវត្តមាន ឧស្ម័នកាបូនិចដែលត្រូវបានផលិត អ្នកត្រូវប្រើទឹកកំបោរថ្លាជាសារធាតុបង្អុលបង្ហាញ ។
1. វត្ថុបំណងៈ បង្ហាញអត្តសញ្ញាណឧស្ម័នកាបូនិចក្នុងដំណើរដង្ហើមកោសិកា ។
2. សំភារៈ កំបោរស ទឹក កែវជ័រឬដបជ័រថា្ល សន្លឹកក្រដាសអាលុយមីញ៉ូម ស្លឹករុក្ខជាតិ ។
3. ដំណើរការ
ការរូបភាព
4. លទ្ធផល
ចូរធ្វើតារាងសង្កេតលទ្ធផលទឹកកំបោរក្នុងដបទាំង4 ។
លក្ខណៈទឹកកំបោរ
|
ដបជ័រទី1
|
ដប់ជ័រទី2
|
ដបជ័រទី3
|
ដបជ័រទី 4
(រុំAL)
|
ថ្លា
|
||||
ល្អក់
|
5. សន្និដ្ឋាន
1. តើទឹកកំបោរក្នុងដបជ័រទាំង4 មានលក្ខណៈខុសគ្នាដូចម្តេច ?
2. ហេតុអ្វីបានជាដបជ័រខ្លះមានទឹកកំបោរថ្លា ខ្លះទៀតទឹកកំបោរល្អក់? ចូរពន្យល់?
3. ហេតុអ្វីបានជាអ្នកចាំបាច់ផ្លុំខ្យល់ចូលក្នុងដបជ័រទី2 ទី3 និងទី4?
4. ហេតុអ្វីបានជាអ្នករុំសន្លឹកអាលុយមីញ៉ូមលើដបទី4 ?
ពិសោធន៍ៈ សង្កេតសាច់ដុំនិងឆ្អឹងស្លាបមាន់
1. វត្ថុបំណង
សង្កេតលក្ខណៈរបស់ឆ្អឹងស្លាបមាន់ និងបង្ហាញពីរបៀបភ្ជាប់គ្នារវាងសាច់ដុំ និងឆ្អឹង ។
2. សំភារៈ
ស្លាបមាន់ស្រស់ ក្តារសម្រាប់វះសាច់ កូនកន្ត្រៃ ដង្កៀប ក្រដាសជូតមាត់ ។
3. ដំណើរការ
·
ប្រយ័ត្នពេលអ្នកប្រើសំភារៈមុតស្រួច ត្រូវមានការប្រុងប្រយ័ត្នហើយអនុវត្តតាមការណែនាំរបស់ គ្រូអ្នក ។
·
លាងស្លាបមាន់ បន្ទាប់មកជូតវាឲ្យស្ងួតទឹកជាមួយក្រដាសជូតរមាត់ ហើយដាក់វាលើក្តារវះ សាច់ ។
·
លាតសន្ធឹងស្លាបមាន់ ។ យកឡាមស្បែកមាន់ត្រង់គែមស្លាប(រូបទី 1) ។ បន្ទាប់មកប្រើឡាម ចៀរស្បែកមាន់ចេញពីសាច់ដុំដោយប្រុងប្រយ័ត្ន(រូបទី2) ។
·
សង្កេតមើលទម្រង់សាច់ដុំស្លាបមាន់ ពិនិត្យសរសៃរពួរ ព្រមទាំងកត់ចំណាំទីតាំងដែលសាច់ដុំ ភ្ជាប់ទៅនឹងឆ្អឹងផ្សេងៗ ។ ទាញសាច់ដុំកំភួនដៃមាន់ ដើម្បីពិនិត្យមើលចលនារបស់ប្រអប់ដៃ ។
·
កាត់សាច់ដុំចេញពីឆ្អឹង ។ សង្កេតមើលឆ្អឹងដើមដៃ កំភួនដៃ (ឆ្អឹងស្លាបមាន់) ព្រមទាំងកន្លែង ដែលឆ្អឹងភ្ជាប់ជាមួយគ្នានៅត្រង់សន្លាក់ ពិនិត្យមើលសរសៃរចំណង ។ ធ្វើចលនាឆ្អឹងមាន់ហើយ សង្កេតមើលពីររបៀបធ្វើការរបស់សន្លាក់ ។
·
ប្រយ័ត្នពេលបញ្ចប់ការងារ ត្រូវលាងដៃនឹងសាប៊ូឲ្យស្អាតព្រមទាំងសំអាតកន្លែងធ្វើការងារផង។
ដាក់រូប
4. លទ្ធផល
ច សរសៃរពួរនិងឆ្អឹងដែលអ្នកបានអង្កេត ។
5. សន្និដ្ឋាន
ក. តើសាច់ដុំនិងសរសៃរពូរមានលក្ខណៈខុសគ្នាដូចម្តេច ?
ខ. តើទម្រង់របស់សរសៃរពួរមានទំនាក់ទំនងដូចម្តេចជាមួយនាទីរបស់វា?
គ. តើសាច់ដុំនីមួយៗភ្ជាប់ជាមួយឆ្អឹងប៉ុន្មាន? ហេតុអ្វី? តើវាជាប្រភេទសាច់ដុំអ្វី ?
ពិសោធន៍ៈ ជីកំប៉ុស្តទឹក
1. វត្ថុបំណង
ផលិតជីកំប៉ុស្តទឹក និង ប្រើប្រាស់ជីលើដំណាំផ្សេងៗ ។
3. សំភារ:
លាមកសត្វ (មាន់ ទា ប្រជៀវ......) ស្លឹករុក្ខជាតិដែលមានឬសជ្រៅ ហើយក្លិនខ្លាំងដូចជា ទន្ទ្រា ខែត្រ កន្ទ្រាកព្រៃឬស្លឹកឈើពពួកកូរដូចជា ស្លឹកអង្កាញ់ ក្ទម្ពទេស អង្គាដី.........កូនពាងស្ករឬធុងសាំង បាវមួយនិងដុំថ្មមួយដុំ ឈើវែងមួយ គម្របពាងធ្វើអំពីឈើ ។
4. ដំណើរការ
ក. របៀបធ្វើ
·
ច្រកស្លឹកឈើនិងលាមកចូលក្នុងបាវដោយវាស់បរិមាណឲ្យបានច្បាស់លាល់ ។
·
ដាក់បាវច្រកជីនេះទៅក្នុងពាងរួចដាក់ដុំថ្មសង្កត់ពីលើ ។
·
ចាក់ទឹកចូលក្នុងពាង ដោយចំណុះទឹកស្មើនឹង 20 ដងនៃចំណុះជី(ឧទាហរណ៍ ប្រសិនបើយើង ច្រកជីមួយប៉ោតចូលក្នុងបាវ យើងត្រូវប្រើទឹក 20ប៉ាតចាក់ចូលទៅក្នុងពាង) ។ បន្ទាប់មកយក គម្របពាងធ្វើអំពីឈើ គ្របពាងឲ្យបានជិតល្អ ។
ដាក់រូបចូល
ខ. របៀបថែរក្សា
·
ត្រូវគ្របពាងជីឲ្យបានល្អ ដើម្បីការពារកុំឲ្យរុយពងដាក់និងជះក្លិនស្អុយចេញមកក្រៅ ។
·
ត្រូវកូរជីរៀងរាល់ថ្ងៃ មួយថ្ងៃកូរពីរដង ។ ក្នុងមួយដងកូរឲ្យបានប្រហែលប្រាំនាទីហើយកួរបង្វិល ទៅបង្វិលមក ។ ការកូរនេះនាំឲ្យខ្យល់អុកស៊ីសែន (O2) ចូលក្នុងទឹកដើម្បីបង្កលក្ខខណ្ឌឲ្យមីក្រូ សារពាង្គកាយដែលរស់នៅត្រូវការអុកស៊ីសែន (O2) មានសកម្មភាពខ្លាំង ។ បើយើងមិនកួរជី នេះទេនោះនឹងសម្បូរដោយមេរោគមិនត្រូវការខ្យល់ ។
·
រយៈពេលមីអាទិត្យ ជីលែងមានក្លិនស្អុយ ។ យើងអាចប្រើវាបាន ។ ជីនេះអារក្សាទុកបានមួយខែទៀត តែត្រូវទុកក្នុងម្លប់ ។ ជៀសវាងកុំបន្ថែមវត្ថុធាតុដើម ត្រូវប្រើវាឲ្យអស់ហើយធ្វើថ្មីម្តង ទៀត ។
គ. របៀបស្រោច
·
ជី 1L សម្រាប់ស្រោចលើផ្ទៃដី 1m2
·
លាយជីជាមួយទឹកធម្មតាក្នុងចំណុះស្មើគ្នាសម្រាប់ស្រោចលើដំណាំផ្ទាល់ក្នុងមួយសប្តាហ៍ ម្តងៗ។
·
ស្រោពី 2-3 ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍ចំពោះដំណាំដែលជួបបញ្ហាជីជាតិខ្លាំង ។
·
ដំណាក់កាលសំខាន់សម្រាប់ប្រើជីទឹកមានៈ
-
ពេលកូនដំណាំកំពុងលូតលាស់
-
មុនពេលដំណាំចេញផ្កា
-
ពេលដំណាំលេចចេញរោគសញ្ញាប្លែកៗ ។ ឧទាហរណ៍ ស្លឹកប្តូរពណ៌ឬដំណាំបង្ហាញរោគ សញ្ញាខ្វះជីជាតិ ។
4. សន្និដ្ឋាន
តាមរយៈការពិសោធនេះ តើអ្នកយល់ឃើញថាជីកំប៉ុស្តគោក
និងជីកំប៉ុស្តទឹក មួយណាងាយធ្វើ ជាងគេ ?
ពិសោធន៍ៈ ការបន្តពូជរុក្ខជាតិដោយវិធីតមែក
1. វត្ថុបំណង
អនុវត្តការតមែករបស់ដើមកុលាប ។
2.
សំភារៈ
ការបិតតូច ប្លាស្ទិចឬកំណាត់កៅស៊ូ ដើមផ្កាកុលាពីរដើមមានពូជខុសគ្នា ក្រដាសកាតុងក្រាស់ សម្រាប់កត់ឈ្មោះ ពូជ ខែ ឆ្នាំ និងកន្លែងតមែក ។
3.
ដំណើរការ
ក.ជ្រើសរើស
·
ការជ្រើសរើសដើមទម្រសម្រាប់តមែក ។
-
ដើមរឹងប៉ឹងល្អ គ្មានជំងឺ និងសត្វល្អិតចង្រៃយកយាយី ។
-
អាយុមិនចាស់ឬ មិនខ្ចីពេក ។
-
ដើមមានទំហំប្រហាក់ប្រហែលគ្នានឹងមែកពូជល្អឬមានទំហំប៉ុនគ្នាកាន់តែប្រសើរ ។
·
ការជ្រើសរើសមែកពូជល្អសម្រាប់តមែក ។
-
មែកត្រង់ រឹងប៉ឹង និងលូតលាស់ល្អ ។
-
ជ្រើសរើសចុងត្រួយឲ្យមានទំហំពាក់កណ្តាលនៃគល់របស់មែក ព្រោះចុងត្រួយលូតលាស់ លឿនជាងគល់មែក ។
-
មែកមានភ្នែកត្រួយឬភ្នែកខាងរឹងប៉ឹង ហើយលេចចេញពន្លកឡើងច្បាស់ ។
-
មានទំហំប្រហាក់ប្រហែលឬទំហំប៉ុនដើមទម្រ ។
·
របៀបធ្វើ
ដាក់រូប
-
ប្រើកាំបិតមុត ដើម្បីចិតមែកដើមទម្ររាងជាឡូហ៍ដែលមានប្រវែងប្រហែលពីរធ្នាប់ ។
-
ត្រៀមត្រួយនៃមែកពូជល្អ (ពូជដែលចង់បាន)
ដោយក្តិចស្លឹកចេញ ។ ប្រើកាំបិតមុខចិតចែក បញ្ឆិតចុះឲ្យសមល្មមជាមួយស្នាមចិតរបស់ដើមទម្រ ។
-
យកត្រួយពូជល្អមកស៊កក្នុងដើមទម្រដែលត្រៀមជាស្រេចនោះ ។ ក្នុងពេលធ្វើគួរត្រូចៀសវាង ពីការប៉ះទង្គិចឬកកិតដែលធ្វើឲ្យខូចនិងរលាត់មុខកាត់ ។ លក្ខណៈទាំងនោះអាចធ្វើឲ្យមុខកាត់ ទាំងពីរជាប់គ្នាមិនបានល្អ ។
-
បន្ទាប់ពីស៊កត្រួយហើយ ប្រើប្លាស្ទិចរុំឲ្យណែន ។ ត្រូវរុំពីក្រោមឡើងលើ ដើម្បីការពារកុំឲ្យទឹក ចូលដែលអាចធ្វើឲ្យខូចខាតបាន ។ ពី ៣០ ទៅ ៤៥ថ្ងៃ បើស្នាមតភ្ជាប់រវាងមែកពូជល្អ និងដើម ទម្របានល្អហើយ ទើបគេស្រាយប្លាស្ទិចនោះចេញ ។
4.
សន្និដ្ឋាន
តាមរយៈពិសោធន៍ តើអ្នកសង្កេតឃើញថា ការភ្ជាប់មែកមានសារៈសំខាន់ដូចម្តេច
?